Lunchgerechten

Een simpel Turks Lunchgerecht bestaat meestal uit een aantal kleine gerechten, waaronder in de meeste gevallen bruin- of platbrood, kaas, verse boter, honing, olijven, tomaten, komkommers, gebraden en gekookte groenten en kajmak. Gerechten die vaak in de ochtend worden gegeten in Turkije zijn soepen, omeletten (menemen), börek, pastırma. Het Turkse woord voor ontbijt, kahvalti, betekend 'voor de koffie'. Tijdens het ontbijt wordt thee gedronken

Net als andere landen gelegen aan de Mediterraanse zee heeft Turkije een zeer rijke graancultuur die zich uit in onder andere diverse broodsoorten. Platbrood yufka, bazlama en filodeeg zijn kenmerkend voor de Anatolische keuken, waarschijnlijk zijn deze technieken meegenomen vanuit Centraal-Azië. De Turkse nomaden bakten hun brood op een kookplaat, terwijl de sedentaire bevolking van Anatolië voornamelijk ovens gebruikten. Beide tradities leven in Turkije voort. Traditionele broden van oost-Anatolië zijn onder andere Tandır, dat tegen de wand van een kleine kleioven wordt gebakken en Trabzon- of Vakfıkebir-brood, een groot bruinbrood dat tot zo'n 7,5 kilogram wordt gemaakt in een steenoven.

Mercimek corbasi

Corbasi Turkse linzensoep

Domates Corbasi

Romige tomatensoep

Kremali Tavuk Corbasi

Romige kippensoep met grote stukken kip

Mantarli Tost

Tosti met kaas en champignons geserveerd met salade en knoflooksaus

Peynirli Tost

Tosti met kaas geserveerd met salade en knoflooksaus

Sucuklu Tost

Tosti met kaas, Turkse knoflookworst en champignons geserveerd met salade en knoflooksaus

Ekmek arasi Tavuk

Broodje gegrilde kipfilet geserveerd met salade en knoflooksaus

Ekmek arasi Köfte

Broodje gegrilde köfte geserveerd met salade en knoflooksaus

Troya Özel

Broodje gezond met Turkse kaas geserveerd met salade

Turkse Uitsmijter

Uitsmijter met Turkse salami en kaas

Coban Salatasi

Heerlijke herdersalade met verse tomaten, ui, komkommer, olijven en Turkse feta kaas

Lekker Uurtje

Friet met kalfskroket en mayonaise

Gemlik

Mix van olijven, Turkse kaas en knoflooksaus met brood

Efeler (2 persoons)

Tapas mix van verschillende koude en warme hapjes

Peynir Tabagi

Kaas festijn geserveerd met tomaat, komklommer en Turks brood

Fethiye

Turks brood met tonijnsalade

Mantar Kaymakli

Romige gebakken champignons met ui, paprika en knoflook

Midye Kizartma

In olijfolie gebakken mosselen geserveerd met knoflooksaus

Sigara Böregi

Gevulde deegrolletjes met Turkse feta kaas en peterselie geserveerd met knoflooksaus

Melemen

Mix van gebakken tomaat, ui, paprika en ei

Karides Koktayli

Cocktail van Noorse garnalen, ui, paprika, sla, eieren, olijven en whiskeysaus

Carpaccio

Dun gesneden kogelbiefstuk met speciale granaatappelsap

Biftek Izgara

Gebakken lendebiefstuk met champignons en friet

Ankara Makarnasi

Pasta mix met kipfilet, ui, paprika en champignons in tomatenroomsaus

TOP
%d bloggers liken dit: