Warme voorgerechten

Mezze

Mezze is de aanduiding voor kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken. Net als de Spaanse tapas en Italiaanse antipasto vormt het een vrij lichte schotel die tussendoor als aperitiefhapje of als voorgerecht kan worden gegeten, meestal in combinatie met een alcoholische consumptie.

Mezze duidt het verkleinwoord aan en kan voor de bewoners van de oostelijke landen rondom de Middellandse Zee al vrij eenvoudig bestaan uit een schaaltje olijven, gezouten amandelen, ansjovis of blokjes fetakaas. Echter kan deze term al snel aangepast worden tot mezze, zodra het wordt uitgebreid, veelal voor een speciale aangelegenheid als een feestje. Zo kan het dan bestaan uit een salade of uit een lichte maaltijdschotel. De bewerkelijkste vorm is de Libanese mezze. Deze gerechtjes kunnen zich vaak al snel uitbreiden tot een buffet.

Enkele klassiekers zijn dolma, falafel, hummus en cacik.

Mercimek Corbasi

Turkse linzensoep

Kremali Tavuk Corbasi

Romige kippensoep met grote stukken kip

Balik Corbasi

Vis soep met verschillende vis

Mantar Kaymakli

Gebakken champignons, ui, paprika en knoflook geserveerd met tomaten- roomsaus

Sigara Böregi

Gevulde deegrolletjes met Turkse feta kaas en peterselie geserveerd met knoflooksaus

Midye Kizartmasi

In olijfolie gebakken mosselen met knoflooksaus

Kalamar Tava

Gebakken inktvis met knoflooksaus

Enginar Tava

Gebakken artisjokken met ui, kaas geserveerd met tomaten- roomsaus

Halikarnas

Gebakken Noorse garnalen met ui, knoflook, sambal en witte wijnsaus

kalamar

TOP
%d bloggers liken dit: